Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Ενημέρωση της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Προς τους χρήστες της διαδικτυακής υπηρεσίας «iCloud» για προσπάθεια αλίευσης προσωπικών δεδομένων με την αποστολή απατηλών σύντομων μηνυμάτων κινητής τηλεφωνίας

Τα σύντομα μηνύματα (SMS) εμφανίζουν ως αποστολέα την Υποστήριξη Πελατών της εταιρίας που διαχειρίζεται την συγκεκριμένη διαδικτυακή υπηρεσία και προτρέπουν τους παραλήπτες να ακολουθήσουν παραπλανητική ηλεκτρονική διεύθυνση για δήθεν εντοπισμό χαμένης ηλεκτρονικής συσκευής


Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, ενημερώνει τους χρήστες του διαδικτύου, ότι έχει εντοπιστεί προσπάθεια αλίευσης και υποκλοπής στοιχείων εισόδου, μέσω μηνυμάτων SMS, για την διαδικτυακή υπηρεσία iCloud.
Ειδικότερα, τα επίμαχα μηνύματα, εμφανίζουν ως αποστολέα την Υποστήριξη Πελατών της εταιρίας που διαχειρίζεται τη συγκεκριμένη διαδικτυακή υπηρεσία, ενώ προτρέπουν τους παραλήπτες να ακολουθήσουν ηλεκτρονική διεύθυνση, η οποία παραπέμπει σε ιστοσελίδα για δήθεν εντοπισμό χαμένης ηλεκτρονικής συσκευής.
Στην εν λόγω ιστοσελίδα, τους ζητείται να εισάγουν τα στοιχεία εισόδου που χρησιμοποιούν στη συγκεκριμένη υπηρεσία, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανεύρεσης της συσκευής.
Εφόσον ο παραλήπτης ανταποκριθεί, οι κωδικοί του αλιεύονται από τους δράστες, οι οποίοι στη συνέχεια αποκτούν πρόσβαση στα προσωπικά του δεδομένα, που βρίσκονται αποθηκευμένα στην υπηρεσία iCloud (επαφές, φωτογραφίες, βίντεο, κωδικοί, σημειώσεις κ.λπ.).

Επισημαίνεται ότι τα μηνύματα αυτά χρήζουν μεγάλης προσοχής, καθότι οι ιστοσελίδες στις οποίες παραπέμπεται ο παραλήπτης τους, χρησιμοποιούν λογότυπα της διαχειρίστριας εταιρίας της υπηρεσίας iCloud και παρουσιάζονται εξαιρετικά αληθοφανή.
Καλούνται οι χρήστες που λαμβάνουν τέτοια μηνύματα να μην επιλέγουν τους προτεινόμενους υπερσυνδέσμους (links), να μην απαντούν σε αυτά, να μην καταχωρούν και να μην στέλνουν προσωπικά δεδομένα.
Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
      Τηλεφωνικά: 111 88
      Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

      Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones) με λειτουργικό σύστημα iOS, Android ή Windows: CYBERKIDKID

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου