Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

Εύκολη πρόσβαση στο «ασφαλιστικό βιογραφικό» μέσω του «Ατλας»

Εύκολη πρόσβαση στο «ασφαλιστικό βιογραφικό» μέσω του «Ατλας»

Βρούτσης: Οριστικό τέλος στις ουρές των ασφαλισμένων
Κάθε εργαζόμενος θα μπορεί να έχει ανά πάσα στιγμή και από τον προσωπικό του υπολογιστή πρόσβαση στο «ασφαλιστικό βιογραφικό» του, δηλαδή στην ψηφιακή απεικόνιση του συνόλου της ασφαλιστικής πορείας του, είπε ο υπουργός Εργασίας,Γ.Βρούτσης, παρουσιάζοντας το σύστημα Άτλας, το πρότυπο, ψηφιακό Εθνικό Μητρώο Ασφάλισης και Ασφαλιστικής Ικανότητας.

Επιπλέον, με το σύστημα «τελειώνει για πάντα η απαράδεκτη διαδικασία όπως τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα της αναμονής για απονομή σύνταξης. Έτσι, η έκδοση και απονομή σύνταξης, ακόμη και στις πιο σύνθετες περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, καθίσταται ζήτημα ημερών».

Το σύστημα θα είναι έτοιμο 100% το 2015. Ωστόσο, κάποια από τα οφέλη του θα αρχίσουν να βλέπουν οι ασφαλισμένοι από τον Ιούνιο, οπότε πχ καταργείται η θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας.

εδω https://www.atlas.gov.gr/ATLAS/Pages/Home.aspx

Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα, είπε ο υπουργός με έμφαση, μιλώντας για την πιο σημαντική και ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση του υπουργείου Εργασίας τις τελευταίες δεκαετίες, η οποία αλλάζει ριζικά κάθε τι που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, ως προς την παρακολούθηση και τη διαχείριση της ασφαλιστικής διαδρομής κάθε πολίτη.

«Ολοκληρώνεται ένας πλήρης κύκλος οργανωτικής αναβάθμισης του ασφαλιστικού συστήματος στη χώρα μας» τόνισε.

Τι προσφέρει το σύστημα:


«Κάθε εργαζόμενος θα μπορεί να έχει ανά πάσα στιγμή και από τον προσωπικό του υπολογιστή πρόσβαση στο «ασφαλιστικό βιογραφικό» του. Δηλαδή, στην ψηφιακή απεικόνιση του συνόλου της ασφαλιστικής του πορείας.

» Από την πρώτη στιγμή που θα εισέλθει στην αγορά εργασίας μέχρι και τη συνταξιοδότησή του. Σε ποιον εργοδότη απασχολήθηκε, για πόση διάρκεια και με ποιο ασφαλιστικό καθεστώς» εξήγησε ο υπουργός και πρόσθεσε:

«Η απαράδεκτη διαδικασία όπως τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα της αναμονής για απονομή σύνταξης τελειώνει για πάντα. Έτσι, η έκδοση και απονομή σύνταξης, ακόμη και στις πιο σύνθετες περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, καθίσταται ζήτημα ημερών. Μετατρέπεται σε μια απλή διαδικασία χωρίς ενδιάμεσους, γραφειοκρατία και βασανιστική πολύχρονη ταλαιπωρία. Πραγματική επανάσταση!».

Πλήρως έτοιμο το 2015 - Τα στάδια υλοποίησης
Πρώτο βήμα, σε δύο μήνες από σήμερα, την 1η Ιουνίου 2014, μπαίνει οριστικό τέλος στην ταλαιπωρία και τις ουρές των ασφαλισμένων, σημείωσε ο υπουργός.

Καταργείται η θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας. Η επιβεβαίωση της ασφαλιστικής ικανότητας τους θα γίνεται πλέον on line με το σύστημα «Άτλας» από τους ίδιους τους παρόχους υγείας.

Δεύτερο βήμα, από τον φετινό Νοέμβριο, νέοι ασφαλισμένοι – μετά την 1.1.1994 – θα μπορούν να βλέπουν στον υπολογιστή τους το σύνολο της ασφάλισής τους.

«Πρόκειται για ένα δύσκολο και σύνθετο εγχείρημα, καθώς αξιοποιούνται συνολικά, περισσότερες από 29 δισεκατομμύρια ψηφιοποιημένες ημέρες ασφάλισης από το 1970 έως σήμερα. Η δημιουργία του συστήματος «ΑΤΛΑΣ» που έχει ήδη ξεκινήσει τους προηγούμενους μήνες, προχωρά με γοργούς ρυθμούς ωρίμανσης και θα είναι 100% έτοιμο ως το τέλος του 2015» εξήγησε ο Γ.Βρούτσης.

«Κύριος συντελεστής του εγχειρήματος, είναι η ΗΔΙΚΑ η οποία ενδυναμώνει και διευρύνει το ρόλο της. Στο υπουργείο Εργασίας αλλάζουμε το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης. Με μεθοδικότητα, σχέδιο και πολύ δουλειά νοικοκυρέψαμε την οργανωτική υποδομή του ασφαλιστικού συστήματος. Μειώνουμε καθημερινά τη γραφειοκρατία για τους πολίτες, κλείνουμε κάθε εστία εισφοροδιαφυγής και παραβατικότητας. Στηρίζουμε την εργασία, την υγιή επιχειρηματικότητα και τον ίδιο το θεσμό της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης. Εγκαινιάζουμε το νέο «πρόσωπο» του υπουργείου Εργασίας στη νέα εποχή, στην Ελλάδα του αύριο, που χτίζεται πάνω σε στέρεες και υγιείς βάσεις» επισήμανε ο υπουργός  Εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου