Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Εξιχνιάστηκε μεγάλος αριθμός κλοπών αγροτικών οχημάτων από πολυμελή εγκληματική ομάδα

Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 28 μελών της εγκληματικής ομάδας, εκ των οποίων τα 4 αρχηγικά μέλη, για - κατά περίπτωση - συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές κ.α.
  Από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κατερίνης έχουν εξιχνιαστεί 77 κλοπές αγροτικών οχημάτων σε
διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας
Το συνολικό ποσό που αποκόμισε η εγκληματική ομάδα από την παράνομη δράση της ξεπερνά τα 1.000.000 ευρώ
Εξιχνιάστηκε, μετά από πολύμηνη και διεξοδική έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κατερίνης, μεγάλος αριθμός κλοπών Ι.Χ. Φορτηγών αυτοκινήτων (αγροτικά οχήματα) σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.
Για τις υποθέσεις αυτές σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος 4 αρχηγικών μελών της οργάνωσης, καθώς και σε επιπλέον 24 μέλη για, κατά περίπτωση, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, καθώς και για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.
Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί εβδομήντα επτά (77) περιπτώσεις κλοπών αγροτικών οχημάτων, που διαπράχθηκαν και συγκεκριμένα:
·         είκοσι (20) στην Θεσσαλονίκη,
·         δεκαπέντε (15) στην Πιερία,
·         εννέα (9) στη Χαλκιδική,
·         επτά (7) στη Λάρισα,
·         επτά (7) στην Καρδίτσα,
·         πέντε (5) στην Ημαθία,
·         τέσσερις (4) στα Γρεβενά,
·         τρεις (3) στην Κοζάνη,
·         δύο (2) στα Τρίκαλα,
·         δύο (2) στην Ροδόπη και
·         από μία (1) σε Φθιώτιδα, Καβάλα και Καστοριά.
Το συνολικό ποσό που αποκόμισε η εγκληματική ομάδα από την παράνομη δράση της υπερβαίνει τα 1.000.000 ευρώ.
Από την πολύμηνη αστυνομική έρευνα και προανάκριση, προέκυψε ότι από τον Σεπτέμβριο του 2012 έως και τέλη Μαρτίου 2014, τα τέσσερα αρχηγικά μέλη, ηλικίας από 25 έως 35 ετών, συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση με δομημένη και διαρκή δράση, στην οποία εντάχθηκαν τα επιπλέον 24 μέλη, με σκοπό την διάπραξη κλοπών οχημάτων και την αποκόμιση παράνομου οικονομικού οφέλους.
Αναλυτικότερα, η εγκληματική ομάδα, έχοντας διακριτούς ρόλους και δρώντας μεθοδικά και οργανωμένα, αρχικά εντόπιζε και επέλεγε τα αγροτικά οχήματα και στη συνέχεια χρησιμοποιούσε οχήματα ενοικιαζόμενα ή ιδιοκτησίας των μελών ή συγγενικών τους προσώπων, τόσο για την κατόπτευση του χώρου και τον εντοπισμό των οχημάτων, όσο και για προπομπούς και «τσιλιαδόρους».

Ακολούθως, αφαιρούσαν τα οχήματα, τα οποία μετέφεραν είτε σε περιοχή στη Θεσσαλονίκη, είτε σε χωριό των Τρικάλων, όπου ή τα διέλυαν σε ανταλλακτικά, ή τα έθεταν σε κυκλοφορία με στοιχεία άλλων νόμιμων αυτοκινήτων.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε μάντρα μεταχειρισμένων αυτοκινήτων 47χρονου (μέλους της εγκληματικής ομάδας), βρέθηκε μεγάλος αριθμός μεταχειρισμένων ανταλλακτικών αυτοκινήτων, καθώς και 26 κινητήρες και 35 πλαίσια αυτοκινήτων, ενώ ερευνάται το καθεστώς της κατοχής τους. Επιπλέον, βρέθηκαν τιμολόγια - δελτία αποστολής για την αγορά 13 οχημάτων ως ανταλλακτικά, η γνησιότητα των οποίων ερευνάται.
Εντοπίστηκαν επίσης και κατασχέθηκαν έξι Ι.Χ. Φορτηγά αυτοκίνητα, τα τέσσερα εκ των οποίων, αναγράφονταν στα παραπάνω τιμολόγια-παραστατικά, ενώ τα υπόλοιπα δύο οχήματα έφεραν μη αναγνωρίσιμους αριθμούς κινητήρων.


Σημειώνεται ότι, σε βάρος των δύο ηγετικών μελών της εγκληματικής ομάδας, ηλικίας 30 και 32 ετών, σχηματίστηκε επιπλέον δικογραφία για ληστεία, διότι όπως καταγγέλθηκε, την 16.08.2014 μαζί με άλλα πέντε άτομα, αφαίρεσαν από 28χρονη, με χρήση σωματικής βίας, το χρηματικό ποσό των 200 ευρώ.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος των προαναφερομένων, υποβλήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κατερίνης.

Το προανακριτικό έργο διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Κατερίνης, ενώ η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται για την εξακρίβωση της συμμετοχής τους και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου