Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

ΤΙΤΛΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ,


 


Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» του
 «ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ» με τίτλο :
«Αυτή είναι η νέα Κομισιόν: Οικονομικών ο Μοσκοβισί - Μετανάστευσης ο Αβραμόπουλος»
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε χθες  τη νέα δομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα έχει επτά αντιπρόεδρους, αρμόδιους για τη χάραξη και τον συντονισμό των βασικών πολιτικών της ΕΕ, όπως η αντιμετώπιση της ανεργίας, η προώθηση των επενδύσεων, η ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας, η εξωτερική
πολιτική, η εσωτερική αγορά κ.ά.
Προς τον σκοπό αυτό, οι αντιπρόεδροι θα προΐστανται συγκεκριμένων ομάδων εργασίας, στις οποίες θα μετέχουν οι Επίτροποι των οποίων τα χαρτοφυλάκια θα σχετίζονται με το αντικείμενο αυτών των ομάδων. Ο αριθμός των ομάδων θα καθορίζεται αναλόγως προς τις πολιτικές ιεραρχήσεις της ΕΕ.
Πρώτος τη τάξει αντιπρόεδρος ορίστηκε ο Ολλανδός Φρανς Τίμερμανς, που θα είναι τρόπον τινά το δεξί χέρι του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών Υποθέσεων ανατέθηκε στον Γάλλο Πιέρ Μοσκοβισί, που θα λειτουργεί υπό την εποπτεία του Λετονού τέως πρωθυπουργού Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Επίτροπος Μετανάστευσης ο Δ. Αβραμόπουλος

Το χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων εξασφάλισε ο νέος επίτροπος της Ελλάδας Δημήτρης Αβραμόπουλος, στη σύνθεση της Κομισιόν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περίοδο 2014-2019.
Ο επίτροπος της Κύπρου, Χρήστος Στυλιανίδης, αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Ο νέος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Αναλυτικά η σύνθεση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής:
Πρόεδρος: Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα - Λουξεμβούργο)Πρώτος αντιπρόεδρος: Φρανς Τίμερμανς (Σοσιαλιστές - Ολλανδία)
Αντιπρόεδρος Ενεργειακής Ένωσης: Αλένκα Μπράτουσεκ (Φιλελεύθεροι - Σλοβενία)
Αντιπρόεδρος Προϋπολογισμού και Οικονομικού Συντονισμού: Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα - Βουλγαρία)
Αντιπρόεδρος Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Εργασίας: Γίρκι Κατάινεν (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα - Φιλανδία)
Αντιπρόεδρος για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο: Βάλντις Ντομπρόβσκις (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα - Λετονία)
Αντιπρόεδρος Κοινής Ψηφιακής Αγοράς: Άντρους Άνσιπ (Φιλελεύθεροι - Εσθονία)
Αντιπρόεδρος και Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας: Φεντερίκα Μογκερίνι (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες - Ιταλία)

Οι επίτροποι Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων: Πιερ Μοσκοβισί (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες - Γαλλία)
Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας: Βέρα Γιόροβα (Φιλελεύθεροι - Τσεχία)
Ψηφιακής Οικονομίας: Γκίντερ Έτινγκερ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα - Γερμανία)
Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων: Μάριαν Τίσεν (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα - Βέλγιο)
Περιφερειακής Πολιτικής: Κορίνα Κρέτου (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες - Ρουμανία)
Γειτνίασης και Διεύρυνσης: Γιοχάνες Χαν (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα - Αυστρία)
Μετανάστευσης, Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Εσωτερικών Υποθέσεων: Δημήτρης Αβραμόπουλος(Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα - Ελλάδα)
Υγείας και Ασφαλείας Τροφίμων: Βιτένις Αντριουκάιτις (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες - Λιθουανία)
Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, και Χρηματοπιστωτικών Υποθέσεων: Σερ Τζόναθαν Χιλ (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές - Μεγάλη Βρετανία)
Εσωτερικής Αγοράς: Ελζμπιέτα Μπιένκοβσκα (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα - Πολωνία)
Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας: Μιγκέλ Αρίας Κανέτε (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα - Ισπανία)
Διεθνούς Συνεργασίας: Νέβεν Μίμιτσα (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες - Κροατία)
Ανταγωνισμού: Μαργκέτε Βεστάγκερ (Φιλελεύθεροι - Δανία)
Μεταφορών: Μάρος Σεφκοβιτς (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες - Σλοβακία)
Εμπορίου: Σεσίλια Μάλμστρομ (Φιλελεύθεροι - Σουηδία)
Αλιείας: Καρμένου Βέλα (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες - Μάλτα)
Εκπαίδευσης, Πολιτισμού και Νεολαίας: Τίμπορ Νάβρατσιτς (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα - Ουγγαρία)
Έρευνας: Κάρλος Μοέδας (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα - Πορτογαλία)
Γεωργίας: Φιλ Χόγκαν (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα - Ιρλανδία)
Ανθρωπιστικής Βοήθειας: Χρήστος Στυλιανίδης (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα - Κύπρος)





Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» του
«ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ» με τίτλο :
 «Αντ. Σαμαράς: Εξαίρει τον διορισμό του Δ. Αβραμόπουλου στην ΕΕ»
«Ε

ξαιρετικά τιμητική για την Ελλάδα και σημαντικό δείγμα εμπιστοσύνης στη χώρα μας εκ μέρους του φίλου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ» χαρακτηρίζει ο Αντώνης Σαμαράς την απόφαση να αναλάβει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος το χαρτοφυλάκιο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων.
Σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για «ένα εντελώς νέο χαρτοφυλάκιο που δημιουργήθηκε από την αρχή, προκειμένου να υπογραμμιστεί η ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στις ευρωπαϊκές πολιτικές μετανάστευσης» κάτι που αποτελεί την αναγνώριση της ανάγκης να αντιμετωπιστεί η παράνομη μετανάστευση, που όπως τονίζει, υπήρξε πάντοτε στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης.
«Το χαρτοφυλάκιο που αναλαμβάνει ο Έλληνας επίτροπος αποτελεί επιβράβευση μιας πολύχρονης και επίπονης προσπάθειας, ώστε να αναληφθεί κεντρική ευρωπαϊκή δράση που θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα», τονίζει ο πρωθυπουργός ευχόμενος καλή επιτυχία στον κ. Αβραμόπουλο, στο σύνολο της Επιτροπής, καθώς και στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Παράλληλα στέλνει τα συγχαρητήριά του και στον «άξιο και έμπειρο», όπως τον χαρακτηρίζει, Μαργαρίτη Σχοινά, που αναλαμβάνει ως νέος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Από τη στήλη  «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ»  της
«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ»   με τίτλο :
««Handelsblatt»: Στοχευμένες επενδύσεις από την Ε.Ε. χρειάζεται η Ελλάδα και όχι περαιτέρω λιτότητα»
Η

  επιστροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα δεν μπορεί να επιτευχθεί με περισσότερα προγράμματα λιτότητας, αλλά με στοχευμένες επενδύσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, σημειώνεται σε άρθρο της γερμανικής εφημερίδας «Handelsblatt», ο αρθρογράφος του οποίου αναδεικνύει τη σημασία αναπροσανατολισμού της εκπαίδευσης, ώστε να ανταποκρίνεται στις οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες και να ανακοπεί η φυγή των νέων και μορφωμένων Ελλήνων στο εξωτερικό.
«Σε διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα θα γίνει το πτωχοκομείο και το γηροκομείο της Ευρώπης» καταλήγει.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι «στην πραγματικότητα σε καμία περίπτωση η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί, ακόμα κι αν τα περισσότερα διαγράμματα δείχνουν (ότι τα πράγματα κινούνται) προς τη σωστή κατεύθυνση» παραθέτοντας τους τομείς, όπου έχει σημειωθεί πρόοδος, όπως τα δημοσιονομικά, η ανταγωνιστικότητα και ο εκσυγχρονισμός της Δημόσιας Διοίκησης.
«Οι αποδόσεις των ομολόγων μειώνονται και η χώρα σύντομα θα μπορεί να χρηματοδοτείται με υποφερτούς όρους από την αγορά, ενώ και ο (σσ. Γερμανός) υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με το βλέμμα στην Ελλάδα, κάνει λόγο για "ιστορία επιτυχίας"» συνεχίζει ο συντάκτης, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι οι Έλληνες πληρώνουν μεγάλο τίμημα γι αυτό που ο κ. Σόιμπλε ονομάζει «σημαντική πρόοδο» και παραθέτοντας στοιχεία του ΟΟΣΑ σχετικά με την απώλεια θέσεων εργασίας και με την απώλεια μεγάλου μέρους του εισοδήματος των νοικοκυριών.
«Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τέσσερις στους δέκα ανθρώπους στην Ελλάδα απειλούνται με φτωχοποίηση» λέει ο αρθρογράφος και υποστηρίζει ότι αυτό δεν αναμένεται να αλλάξει σύντομα, καθώς όπως διευκρινίζει «το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας δεν είναι σε καμία περίπτωση το χρέος, παρόλο που είναι υψηλό. Ο χρόνος αποπληρωμής των δανείων είναι τόσο μακρύς και τα επιτόκια τόσο χαμηλά που το βάρος του χρέους είναι βιώσιμο. Πολύ πιο ανησυχητικές είναι οι κοινωνικές αναταράξεις».
Αναφέρεται ειδικά στο υψηλό ποσοστό ανεργίας στους νέους, σε δυσμενείς προοπτικές για τα ασφαλιστικά ταμεία και στην μετανάστευση 150.000 επιστημόνων στο εξωτερικό, εξηγώντας πως το φθηνό χρήμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν έρχεται στην Ελλάδα. «Οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια, διότι έχουν να αντιμετωπίσουν ένα σωρό από μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Πώς μπορεί η χώρα υπό αυτές τις δυσμενείς προϋποθέσεις να επιστρέψει σε μία βιώσιμη ανάπτυξη;» διερωτάται ο αρθρογράφος και απαντά: «Σε καμία περίπτωση με νέα προγράμματα λιτότητας. Αντ΄αυτού πρέπει η ΕΕ να βοηθήσει για να προωθηθούν με δάνεια με ευνοϊκούς όρους οικονομικές δραστηριότητες που είναι προσανατολισμένες στο μέλλον», όπως ο τουρισμός, τα logistics, η φαρμακοβιομηχανία, η τεχνολογία περιβάλλοντος και ο κλάδος της πληροφορικής. «Ταυτοχρόνως οι Έλληνες πρέπει να συνεχίσουν με αποφασιστικότητα το δρόμο των μεταρρυθμίσεων» υπογραμμίζει.

Από τη στήλη  «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ» της
«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ»   με τίτλο :

«Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης: Οι υγιείς συνεταιρισμοί αποτελούν στήριξη των εξωστρεφών προϊόντων»

Μ

 έχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία συγχωνεύσεων μετατροπής των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ), των Κεντρικών Συνεταιριστικών Ενώσεων (ΚΕΣΕ), των Κοινοπραξιών Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων (ΚΑΣΟ) σε Αγροτικούς Συνεταιρισμούς (ΑΣ) και των Συνεταιριστικών Εταιρειών σε Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις.
Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων, η ερμηνευτική εγκύκλιος που εστάλη από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις συνεταιριστικές οργανώσεις, την ΠΑΣΕΓΕΣ και στις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις, όπου παρουσιάζεται η σειρά ρυθμίσεων που ενσωματώνονται στο άρθρο 61 του πρόσφατου νόμου 4277/2014, που στόχο έχει την ανάπτυξη και την εξυγίανση των αγροτικών συνεταιρισμών.
Παράλληλα, δίνεται προθεσμία έως τις 30 Σεπτεμβρίου στους συνεταιρισμούς, προκειμένου να υποβάλουν κάθε είδους φορολογική δήλωση (πχ εισοδήματος, ΦΠΑ) -για τις οποίες ήταν υπόχρεοι, αλλά δεν τις είχαν τακτοποιήσει μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου (1.8.2014)- χωρίς πρόστιμο ή οποιαδήποτε άλλη επιβάρυνση.
Υπενθυμίζεται, ότι μεταξύ των ρυθμίσεων που θεσπίστηκαν περιλαμβάνεται η επαναφορά για το αφορολόγητο του πλεονάσματος στους συνεταιρισμούς, η παροχή της δυνατότητας στους συνεταιρισμούς που διαφωνούν με την αξιολόγησή τους από την Εποπτική Αρχή, προκειμένου να κριθούν ως ενεργοί ή ανενεργοί να ασκήσουν ένσταση ενώπιον του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η μείωση του συνεταιριστικού κεφαλαίου για την ίδρυση αγροτικού συνεταιρισμού στο ποσό των 10.000 ευρώ, η μείωση σε δέκα των ιδρυτικών μελών και η παροχή αυξημένης προστασίας στην εκποίηση των παραγωγικών ακινήτων των συνεταιρισμών από τους εκκαθαριστές.
«Χρειαζόμαστε ισχυρές ομάδες παραγωγών, υγιείς συνεταιρισμούς, ισχυρές διεπαγγελματικές οργανώσεις προκειμένου να στηρίξουμε τα δυναμικά και εξωστρεφή μας προϊόντα, τον κλάδο της μεταποίησης και τελικά το εισόδημα του Έλληνα αγρότη», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Πάρις Κουκουλόπουλος.
«Με τις ρυθμίσεις», πρόσθεσε, «που θεσπίστηκαν πρόσφατα για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, συμβάλλουμε στην ανάπτυξη και την εξυγίανσή τους, επιλύοντας ζητήματα φορολογικά, ακίνητης περιουσίας, εποπτείας και ελέγχου κ.ά, στο πλαίσιο πάντοτε των συνεταιριστικών αρχών».


Από τη στήλη  «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» της
«ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ»   με τίτλο :

«Την ψήφιση της τροπολογίας για τον ΕΝΦΙΑ ζήτησε ο Γκ. Χαρδούβελης»

Μ

 ε αιχμές για λαϊκισμό και παροχολογία προς όσους ασκούν κριτική στον ΕΝΦΙΑ ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης κάλεσε τους βουλευτές να ψηφίσουν την τροπολογία που εισηγήθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για το σύστημα αμοιβών στα νοσοκομεία.
Η τροπολογία με τις διορθώσεις του ΕΝΦΙΑ θα ψηφιστεί σήμερα Πέμπτη, ενώ πληροφορίες από το ΠΑΣΟΚ αναφέρουν ότι ο Νίκος Σηφουνάκης, που έχει δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει την τροπολογία, θα αντικατασταθεί εφόσον τεθεί ζήτημα ονομαστικής ψηφοφορίας.
«Τώρα που το πρόγραμμα φτάνει στο τέλος του, που αρχίζουμε να πατάμε στα πόδια μας, ο δικός μου ρόλος, αλλά και των βουλευτών, είναι να διαφυλάξουμε την πορεία της οικονομίας, της κοινωνίας και της χώρας για την έξοδο από την κρίση», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.
«Αντιλαμβάνομαι πλήρως τις αντιδράσεις των πολιτών στα λάθη», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Διορθώνουμε λάθη και αποκαθιστούμε αδικίες. Συγχρόνως κάνουμε και φοροελαφρύνσεις που δεν υπήρχαν στον αρχικό νόμο».
Όπως σημείωσε ο κ. Χαρδούβελης, «φέτος έγινε μία τεράστιας έκτασης φορολογική αλλαγή», η φορολόγηση των ακινήτων «αποτελεί κοινή πρακτική στα ανεπτυγμένα κράτη και φέτος διευρύνθηκε η φορολογική βάση: Πληρώνουν πολλοί περισσότεροι πολίτες, αναπτύχθηκε ένα ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής της περιουσίας όλων των φορολογουμένων». Το σύστημα αυτό, συνέχισε, «αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη βάση δεδομένων ακίνητης περιουσίας» και πλέον «μπαίνουν οι βάσεις ώστε να μεταφερθεί μελλοντικά η φορολογία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να γίνει ο φόρος πλήρως ανταποδοτικός».
Η στρατηγική της κυβέρνησης είναι «λιγότεροι φόροι, υψηλότερη ανάπτυξη περισσότερα εισοδήματα και περισσότερες θέσεις εργασίας», κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.
«Στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο αποποιηθήκατε την πατρότητα του φόρου, αλλά σήμερα την οικειοποιηθήκατε», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, τονίζοντας ότι ο ΕΝΦΙΑ «δεν μετρά τη φορολογική δυνατότητα των πολιτών. Την αφήνει στη λογική του "ο σώζων εαυτόν σωθείτω"».
Όπως υποστήριξε ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΕΝΦΙΑ «είναι αποτέλεσμα πολιτικής και οικονομικής επιλογής, είναι προσαρμογή στις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες επιλογές στην Αμερική και την Ευρώπη». «Τέτοια Ευρώπη δεν πρέπει να γίνει η χώρα μας, όσο και αν μας βρίσκουν σύμφωνους οι ανάγκες για αλλαγές στο πελατειακό κράτος και αλλού» συμπλήρωσε.


Από τη στήλη  «ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ» της
« ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ»   με τίτλο :
«Να μη γίνονται παρακρατήσεις στις επιδοτήσεις των αγροτών ζητούν 26 βουλευτές της Ν.Δ.»
Κ

 ατά της κατάσχεσης-παρακράτησης των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΟΓΑ και άλλων υποχρεώσεων των αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων, από τις ΔΟΥ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, από τις πάσης φύσεως ενισχύσεις και επιδοτήσεις, τάσσονται 26 Βουλευτές της ΝΔ με ερώτησή τους προς του Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης.
Οι 26 Βουλευτές χαρακτηρίζουν ως  απαράδεκτη και άδικη τόσο την εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας, όσο και την πρακτική των Εφοριών που έχουν σκοπό να κατασχέσουν τις πάσης φύσεως ενισχύσεις των αγροτών, για οφειλές στον ΟΓΑ ή αλλού.
Ζητούν από την κυβέρνηση να μην προχωρήσουν σε τέτοιες πρακτικές είσπραξης χρεών, από τους αγροτοκτηνοτρόφους και να εφαρμοστεί το ακατάσχετο των επιδοτήσεων,  ενισχύσεων, επιστροφήςΦΠΑ, ενιαίας ενίσχυσης, εξισωτικής αποζημίωσης και χρημάτων για εφαρμογή προγραμμάτων, σχέδια βελτίωσης κλπ.
Την ερώτηση υπογράφουν: Δάνης Τζαμτζής, Σάββας Αναστασιάδης, Ηλίας Βλαχογιάννης, Γιώργος Κοντογιάννης, Κώστας Τσιάρας, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, Φωτεινή Αραμπατζή, Δημήτρης Σαμπαζιώτης, Ανδρέας Μαρίνος, Ανδρέας Κουτσούμπας, Δημήτρης Χριστογιάννης, Θύμιος Καρανάσιος Γιάνηης Πασχαλίδης, Δημήτρης Κυριαζίδης, Τιμολέων Κοψαχείλης, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Μαρία Αντωνίου, Κώστας Κόλλιας, Ασπασία Μανδρέκα, Γεωργία Μπατσαρά, Παύλος Βογιατζής, Φεβρωνία Πατριανάκου, Ασημίνα Σκόνδρα, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Ελένη Μακρή – Θεοδώρου, Στάθης Κωνσταντινίδης.



Από τη στήλη  «ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ» του
«ΕΘΝΟΥΣ»   με τίτλο :
«ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ
Σταϊκούρας: Στα 1,15 ευρώ το λίτρο η λιανική τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης»
Ω

 ς οικονομικά αναποτελεσματική και κοινωνικά άδικη χαρακτηρίζει την εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, τον Νοέμβριο του 2011, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, με γραπτή του ανακοίνωση
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, μετά τη μείωση του ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης κατά 30% που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς από το βήμα της ΔΕΘ, αναμένεται η λιανική τιμή πώλησης να υποχωρήσει στα επίπεδα του 1,150 ευρώ/λτ, τον προσεχή Οκτώβριο, από τα 1,259 ευρώ/λτ που είχε διαμορφωθεί τον Απρίλιο του 2014.
Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, «η εφαρμογή του μέτρου της εναρμόνισης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης και το πετρέλαιο κίνησης, μέτρο που υιοθετήθηκε το Νοέμβριο του 2011, απέδειξε ότι αυτό υπήρξε οικονομικά αναποτελεσματικό και κοινωνικά άδικο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η συμβολή του στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ήταν περιορισμένη, ενώ δεν οδήγησε σε αύξηση των δημοσίων εσόδων. Αντίθετα, επέφερε απώλεια εσόδων, σημαντική υστέρηση έναντι των στόχων και επιβάρυνση των εισοδηματικά χαμηλότερων στρωμάτων αλλά και του περιβάλλοντος».
Όπως σημειώνεται, «με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση προχώρησε πέρυσι σε μεγάλη διεύρυνση των κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης και σε αύξηση κατά 25% της επιδότησης ανά λίτρο (στα 0,35 ευρώ/λτ). Το επίδομα το οποίο χορηγήθηκε ανήλθε περίπου στα 175 εκατ. ευρώ, έναντι 86 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο. Η πρωτοβουλία αυτή συνέβαλε και στην ανάκαμψη της κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με αύξηση αυτής κατά 12,9% την περίοδο Οκτωβρίου 2013-Απριλίου 2014, έναντι της αντίστοιχης περιόδου 2012-2013». Επιπλέον, «κατά τη φετινή περίοδο, θα προχωρήσει στη μείωση κατά 30% του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης με διαμόρφωσή του στα 230 ευρώ/1.000 λτ (από 330 ευρώ/1.000 λτ που ισχύει σήμερα), επιδιώκοντας μια καλή λύση, με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, δεδομένων των περιορισμών».
Όπως σημειώνει ο κ. Σταϊκούρας, «με τη μείωση αυτή, τον προσεχή Οκτώβριο αναμένεται η λιανική τιμή πώλησης να υποχωρήσει στα επίπεδα του 1,150 ευρώ/λτ, από τα 1,259 ευρώ/λτ που είχε διαμορφωθεί τον Απρίλιο του 2014. Έτσι, για νοικοκυριό που δικαιούται επίδομα θέρμανσης, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα κινηθεί στα επίπεδα του 0,80 ευρώ/λτ, τιμή δηλαδή χαμηλότερη κατά 0,245 ευρώ/λτ ή 23,4%, έναντι της τιμής του Απριλίου 2012 (1,045 ευρώ/λτ), τελευταίας τιμής προ της αύξησης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Ακόμη και στην περίπτωση που το εν λόγω νοικοκυριό καταναλώσει μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης από εκείνες που επιδοτούνται, ακόμη και για διπλάσια κατανάλωση λίτρων από τα επιδοτούμενα, η μέση τιμή ανά λίτρο που θα κληθεί να καταβάλει δεν θα υπερβαίνει τα προ της αύξησης επίπεδα του Απριλίου του 2012. Εννοείται ότι όσο η κατανάλωση προσεγγίζει τα επιδοτούμενα λίτρα, τόσο κατεβαίνει η μέση δαπάνη ανά λίτρο, με αποτέλεσμα να ωφελείται ο καταναλωτής.
Παράλληλα με τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, ολοκληρώνονται θεμελιώδεις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην εμπορία και διακίνηση καυσίμων, με κορυφαία την εισαγωγή του συστήματος εισροών-εκροών το οποίο έχει ήδη εισαχθεί στους μεγαλύτερους πληθυσμιακά νομούς της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Με την ολοκλήρωση της τοποθέτησης του συστήματος και την έναρξη της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης τον ερχόμενο Οκτώβριο, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι των αρμοδίων υπηρεσιών, ώστε να εξασφαλιστεί ότι τη μείωση του φόρου θα την καρπωθούν οι καταναλωτές και όχι οι επιτήδειοι. Η προσπάθεια αξιολόγησης ρυθμίσεων που έχουν επιβληθεί και ο εξορθολογισμός τους συνεχίζεται».





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου