Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Τι γράφουν οι εφημερίδες σήμερα,




Ιω. Μανιάτης: Διασφαλίζονται πλήρως τα δικαιώματα των εργαζομένων στη «μικρή ΔΕΗ»
Ρυθμίσεις για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και των συμφερόντων των εργαζομένων που θα μεταφερθούν στη «μικρή ΔΕΗ» περιλαμβάνονται στις τροποποιήσεις που κατέθεσε χθες το βράδυ,  στο σχετικό νομοσχέδιο ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης.
Αναλυτικότερα, οι διατάξεις προβλέπουν μεταξύ άλλων τα
εξής:
 Το τίμημα για την πώληση της «μικρής ΔΕΗ» δεν θα υπολείπεται της λογιστικής αξίας ροών των μονάδων, ορυχείων, κλπ που θα εισφερθούν στη νέα εταιρία.
- Απαγορεύονται επί πέντε χρόνια οι απολύσεις προσωπικού που θα μεταφερθεί στη «μικρή ΔΕΗ» για λόγους οικονομικούς, τεχνικούς ή οργάνωσης. Στη νέα εταιρία θα ισχύουν επίσης οι όροι εργασίας που εφαρμόζονται στη ΔΕΗ.
- Οι υποχρεώσεις του Δημοσίου και των ασφαλιστικών φορέων για την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων εξακολουθούν να ισχύουν.
- Η νέα εταιρία αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις της ΔΕΗ ως προς τις προσλήψεις (κριτήρια εντοπιότητας κλπ), τη διαχείριση των υδάτων στα υδροηλεκτρικά, την παροχή νερού για άρδευση και ύδρευση. Επίσης αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις της ΔΕΗ έναντι των κατοίκων των περιοχών όπου βρίσκονται μονάδες παραγωγής και ορυχεία που θα εισφερθούν στη «μικρή ΔΕΗ».
Ο κ. Μανιάτης, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, διαβεβαίωσε ότι, θα είναι διασφαλισμένα πλήρως τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων που θα μεταφερθούν στη «μικρή ΔΕΗ», ενώ θα συνεχιστεί η πολιτική ενίσχυσης με το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο και δεν θα θιγούν οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. 
ΑΠΕ-ΜΠΕ


Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» του

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ»  με τίτλο :
«ΟΑΕΔ: Από 14 Ιουλίου οι αιτήσεις για το -μειωμένο κατά 50%- οικογενειακό επίδομα»
Α πό τις 14 Ιουλίου ξεκινά η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων χορήγησης του οικογενειακού επιδόματος του ΟΑΕΔ.
Οι αιτήσεις υποβάλλονται σταδιακά ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών των δικαιούχων.
Συγκεκριμένα,
- την 14η Ιουλίου 2014, για δικαιούχους με τρία παιδιά και άνω
- την 1η Σεπτεμβρίου 2014, για τους δικαιούχους με δύο παιδιά και
- την 1η Οκτωβρίου 2014, για τους δικαιούχους με ένα παιδί.
Προϋποθέσεις για τη λήψη του οικογενειακού επιδόματος είναι:
- η πραγματοποίηση από τον/την δικαιούχο τουλάχιστον 50 ημερών εργασίας κατά το προηγούμενο της επιδότησης ημερολογιακό έτος, για τις οποίες να έχουν καταβληθεί οι αναλογούσες εισφορές υπέρ του Δ.Λ.Ο.Ε.Μ. ή
- τουλάχιστον δίμηνη τακτική επιδότηση λόγω ανεργίας ή
- τουλάχιστον δίμηνη συνεχής ανικανότητα για εργασία ή
- τουλάχιστον δίμηνη αποχή από την εργασία λόγω άδειας κυοφορίας- λοχείας.
Σύμφωνα με σχετική απόφαση του υπουργείου Εργασίας, ως πλασματικός χρόνος ασφάλισης δεν μπορεί να θεωρηθεί ο χρόνος χορηγηθείσας από τον ΟΑΕΔ Ειδικής Παροχής Προστασίας της Μητρότητας, διότι δεν υπάρχει σχετική νομοθετική πρόβλεψη. 
Το επίδομα που χορηγεί ο ΟΑΕΔ σε πάνω από 300.000 οικογένειες, θα είναι φέτος μειωμένο κατά 50% λόγω της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες.



Μ. Βορίδης: Υποχρέωση, η μείωση του ποσοστού κέρδους φαρμακοποιών
«Ήταν μία υποχρέωση της χώρας, είχε τεθεί και αναληφθεί όταν έγινε η πρώτη συμφωνία με τους δανειστές. Τότε, το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών ήταν 23%, το οποίο παρέμενε σταθερό μέχρι σήμερα και είχε αναληφθεί η υποχρέωση να μειωθεί το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών στο 15%» εξήγησε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM, ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, αναφορικά με τη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών.
«Θα μειωθεί και η τιμή των φαρμάκων, επομένως έχει και ένα συγκεκριμένο όφελος ο καταναλωτής και βεβαίως θα μειωθεί και το κόστος που υπάρχει στο Δημόσιο, υπό την έννοια της αποζημιώσεως των φαρμάκων. Το 23% έπρεπε να γίνει 15% και στην πραγματικότητα εκείνο που έγινε είναι ότι το 21% έγινε 19%. Ο στόχος εκπληρώνεται διότι δίνουμε πρόσβαση στα λεγόμενα ΦΥΚ, τα λεγόμενα φάρμακα υψηλού κόστους, ακριβά φάρμακα, τα οποία μέχρι τώρα δεν βγαίνανε στα φαρμακεία. Έτσι δίνουμε τη δυνατότητα, πλέον, στους φαρμακοποιούς να πουλούν αυτά τα φάρμακα με διπλό κέρδος. Κέρδος για τους φαρμακοποιούς, γιατί αυξάνει τον κύκλο εργασιών με ένα πολύ σημαντικό ποσό, αλλά και το πιο σημαντικό, που είναι το κέρδος για τους χρήστες των φαρμάκων αυτών, που ενώ τώρα έπρεπε να τα παίρνουν σε συγκεκριμένα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, ξαφνικά έχουν πρόσβαση σε μία ευρύτερη αγορά φαρμακείων και επομένως διευκολύνονται στην πρόσβασή τους και στην απόκτηση αυτών των φαρμάκων» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βορίδης.
Και πρόσθεσε: «Αυτά τα φάρμακα μειώνουν πολύ σημαντικά το ποσοστό κέρδους, γιατί αυτά έχουν μικρό ποσοστό κέρδους επειδή είναι ακριβά. Άρα επηρεάζουν το συνολικό ποσοστό κέρδους κατεβάζοντάς το στο 15,6% και έτσι εκπληρώνεται ο στόχος και η δέσμευση που είχαμε».


Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ » της
«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ» με τίτλο :

 «Μαξίμου: Τέχνασμα Τσίπρα με στόχο την Προεδρική εκλογή το δημοψήφισμα»

Ω

 ς τέχνασμα που έχει ως στόχο να εγκλωβίσει κόμματα και βουλευτές σε ένα μέτωπο όχι με επιδίωξη τη «σωτηρία» της ΔΕΗ αλλά τη συγκρότηση της... μειοψηφίας αρνησικυρίας που μπορεί να μπλοκάρει την Προεδρική εκλογή αντιμετωπίζει το Μέγαρο Μαξίμου την πρόταση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με την τύχη της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.
Άλλωστε, τόσο για να είναι βάσιμο το αίτημα περί δημοψηφίσματος όσο και για να «μπλοκάρει» η Προεδρική Εκλογή απαιτούνται 120+ ψήφοι βουλευτών, γεγονός που οδηγεί την κυβέρνηση στο συμπέρασμα ότι ουσιαστική επιδίωξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι, ακριβώς, να δημιουργήσει αυτό το μέτωπο που θα καταστήσει πρακτικώς αδύνατη την εκλογή Προέδρου από την υπάρχουσα Βουλή και, ουσιαστικά, θα βάλει τη χώρα αναπότρεπτα σε τροχιά εκλογών.
Το βάρος της επίθεσης εναντίον του κ. Τσίπρα ανέλαβε χθες ο υπουργός Επικρατείας και εκ των στενότερων συνεργατών του Πρωθυπουργού κ. Δημήτρης Σταμάτης, σημειώνοντας πώς «η πραγματική πρόθεση του κ. Τσίπρα δεν είναι να συγκεντρώσει 120 βουλευτές για να προκαλέσει δημοψήφισμα τάχα για τη ΔΕΗ, που άλλωστε θα χρειαζόταν 180 ψήφους (άρθρο 44 του Συντάγματος). Γιατί ξέρει ότι αυτό δεν είναι εφικτό, αλλά και ότι αν γινόταν δημοψήφισμα, θα το έχανε πανηγυρικά».
Εξηγώντας την εκτίμησή του ότι οι πολίτες θα απέρριπταν την πρόταση Τσίπρα, ο κ. Σταμάτης σχολιάζει ότι «οι πολίτες είναι πολύ πιο μπροστά από αυτόν στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων και ξέρουν καλά τα οφέλη που θα προκύψουν για τους ίδιους από τη ρύθμιση για τη μικρή ΔΕΗ... Κυρίως, όμως, είναι υποψιασμένοι για τα καιροσκοπικά παιχνίδια του κ. Τσίπρα με τους απολιθωμένους και καταδικασμένους στη συνείδησή τους συνδικαλιστές των προνομίων».
«Αυτό που στην πραγματικότητα επιδιώκει ο κ. Τσίπρας είναι, με πρόσχημα τη συγκέντρωση των 120 υπογραφών βουλευτών για τη ΔΕΗ, να εγκλωβίσει κόμματα και βουλευτές σε ένα μέτωπο που στόχο έχει να προκαλέσει πολιτική ανωμαλία, μπλοκάροντας την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Και δεν διστάζει, για να πετύχει τον σκοπό του, να παριστάνει τάχα τον επαναστάτη του διακόπτη της ΔΕΗ. Χωρίς να σκέφτεται ούτε τις ελληνικές επιχειρήσεις, ούτε τον τουρισμό μας, ούτε και τους Έλληνες πολίτες», καταλήγει ο υπουργός Επικρατείας.
Από την πλευρά του, ο Γραμματέας της Ν.Δ. κ. Ανδρέας Παπαμιμίκος σχολίασε πώς «το "120" του ΣΥΡΙΖΑ είναι πρόβα τζενεράλε για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας... Οι θεσμοί όμως δεν είναι θέατρο για πρόβες, και κυρίως, όχι για πρόβες βυθισμένες στο σκοτάδι». 
Αξίζει να σημειωθεί ότι συνεχείς συσκέψεις με πολιτικές ηγεσίες διαφόρων υπουργείων είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αντώνης Σαμαράς την Πέμπτη.
Οι συναντήσεις ξεκίνησαν νωρίς το πρωί με τις ηγεσίες των υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Ναυτιλίας για το θέμα της αντιμετώπισης του θέματος των παράνομων μεταναστών.
Ακολούθησε πολύωρη σύσκεψη με τις πολιτικές ηγεσίες των Περιβάλλοντος και Μεταφορών και Υποδομών.


Από τη στήλη  «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ» της
«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ»  με τίτλο :

«Πρόσω ολοταχώς για νέα έκδοση τριετών ομολόγων»

Π

 ολύ κοντά σε νέα έκδοση ομολόγων βρίσκεται η Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο που προβλέπει τη δημοπρασία τριετών ομολόγων -άμεσα- αξιοποιώντας τις πολύ ευνοϊκές συνθήκες που υπάρχουν στην αγορά αυτή την περίοδο λόγω των χαμηλών επιτοκίων, αλλά και το θετικό κλίμα που υπάρχει ανάμεσα στους επενδυτές για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Πρωταρχικός στόχος είναι το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, 7 Ιουλίου, να εγκρίνει την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ ως αποτέλεσμα της πλήρους υλοποίησης των 6 προαπαιτούμενων δράσεων από την ελληνική πλευρά. Εφόσον ανάψει το «πράσινο φως» τη Δευτέρα για τη δόση, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει άμεσα στην ομολογιακή έκδοση. Κατά κάποιες πληροφορίες, δε, εάν τελικά προχωρήσει η κυβέρνηση σε νέα έκδοση ομολόγων, θα το πράξει έως τις 10 Ιουλίου.
Ημερομηνία που δεν έχει τεθεί τυχαία ως ορόσημο, αφού στις 9 του μήνα ξεκινά ο έλεγχος της τρόικας. Μπορεί να μην έχει χαρακτηριστεί «δύσκολος» και να είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί γρήγορα (έως τις 17 Ιουλίου), αλλά πάντα υπάρχει ο κίνδυνος μίας αρνητικής είδησης κατά τη διάρκεια του ελέγχου της τρόικας, που θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στα σχέδια για τη νέα έκδοση.
Μέσω των νέων τίτλων το Δημόσιο θα επιδιώξει να αντλήσει ποσό της τάξης των 2,5-3 δισ. ευρώ. Κεφάλαια τα οποία θα βοηθήσουν να δημιουργηθεί ένα «μαξιλάρι» ταμειακών διαθεσίμων ενόψει των υπέρογκων υποχρεώσεων του Αυγούστου (ανέρχονται στα 6,7 δισ. ευρώ). Παράγοντες της αγοράς που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις αναφέρουν ότι αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου έχουν προχωρήσει τις τελευταίες δύο ημέρες σε αλλεπάλληλες επαφές με ξένους οίκους που θα αναλάβουν να «τρέξουν» την έκδοση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρχουν 6 οίκοι που θα έχουν αυτόν τον ρόλο (book runners) και στα ονόματα που έχουν ακουστεί περιλαμβάνονται εκείνα των Bank of America - Merrill Lynch, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Citi, JP Morgan, Morgan Stanley, Nomura, HSBC, UBS και BNP Paribas.
Λαμβάνοντας υπόψη τα χαμηλά επιτόκια που υπάρχουν αυτή την περίοδο στην αγορά, αναλυτές θεωρούν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να προχωρήσει σε μία ομολογιακή έκδοση τριετούς διάρκειας και να διασφαλίσει επιτόκιο πέριξ του 3% ή και ελαφρώς χαμηλότερο. Άλλωστε, όπως επισημαίνουν, η απόδοση των πενταετών ομολόγων που εκδόθηκαν τον Απρίλιο βρίσκεται σε πολύ χαμηλότερο σημείο από εκείνο που είχαν όταν δημοπρατήθηκαν. Συγκεκριμένα, χθες, τα πενταετή ομόλογα είχαν απόδοση της τάξης του 4,12% έναντι 4,95% που ήταν η απόδοση κατά την έκδοσή τους. Να σημειωθεί, δε, ότι στα χαμηλά αυτά επίπεδα κινείται τις τελευταίες 10 ημέρες, γεγονός που είναι ενδεικτικό της «όρεξης» των επενδυτών για τους ελληνικούς τίτλους.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η τοποθέτηση εκπροσώπου της γερμανικής τράπεζας Commerzbank. Ο υπεύθυνος για τη στρατηγική επιτοκίων της τράπεζας Ντ. Σνάουτς, μιλώντας στην εφημερίδα Wall Street Journal, υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εκδώσει τριετές ομόλογο με επιτόκιο περίπου 2,9%. Ο ίδιος σημείωσε ότι η έκδοση ενός τέτοιου ομολόγου θα πρόσφερε αρκετά κίνητρα -περίπου 1,3 ποσοστιαίες μονάδες επιπλέον απόδοση σε σχέση με τα πορτογαλικά ομόλογα που λήγουν το 2017- και πιθανότατα θα άφηνε αρκετό περιθώριο για την απόδοσή τους στη δευτερογενή αγορά μετά την αρχική έκδοση.
Πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών αποφεύγουν να σχολιάζουν τις πληροφορίες γύρω από τη νέα έκδοση. Κάτι το οποίο είναι αναμενόμενο, καθώς μία τέτοια κίνηση ποτέ δεν προαναγγέλλεται.


Από τη στήλη  «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» της
«ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ»  με τίτλο :

«Δέκα απαντήσεις για την «μικρή ΔΕΗ» από τον Γ. Μανιάτη»

Π

 ροσχέδιο των αλλαγών στο νομοσχέδιο για την μικρή ΔΕΗ, τις οποίες περιέγραψε στην ομιλία του, ως υλικό για συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, παρέδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης. Στην ομιλία του ο υπουργός έθεσε 10 ερωτήματα τα οποία απάντησε.
Σύμφωνα με τον υπουργό  Περιβάλλοντος
·         το κομμάτι που θα δοθεί στη μικρή ΔΕΗ θα είναι το 30% του συνόλου της σημερινής ΔΕΗ. «Μιλάμε για απόλυτη αναλογικότητα», είπε ο Γ. Μανιάτης και εξήγησε: «όταν λέμε 30% εννοούμε: 30% του παραγωγικού δυναμικού, των πελατών, των εργαζομένων, των δανείων, του συνόλου της δράσης της υφιστάμενης σήμερα ΔΕΗ και προφανώς των υποχρεώσεων που έχει σήμερα η ΔΕΗ».
·         οι πελάτες θα πάνε στη νέα ΔΕΗ υποχρεωτικά 4 μήνες και μετά θα μπορούν να επιλέξουν. Εκτίμησε δε ότι η ΔΕΗ θα έχει πλεονέκτημα γιατί έχει brand name.
·         τα έσοδα δεν θα πάνε στο ΤΑΙΠΕΔ, θα πάνε στη ΔΕΗ, της οποίας θα βελτιωθεί η χρηματοοικονομική κατάσταση.
·         από τα 28 κράτη μέλη της Ε.Ε. το μοντέλο αυτό έχουν ακολουθήσει τα 19. Ανέφερε δε το παράδειγμα της Ιταλίας, και δήλωσε ότι «κάνουμε προφανείς συνειρμούς με την δυνατότητα της ΔΕΗ να επεκταθεί στα Βαλκάνια».
·         «Το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο, η πολιτική για την ενίσχυση με φθηνό ρεύμα, δεν είναι πολιτική της ΔΕΗ σε καμία χώρα, είναι απόλυτη πολιτική της κυβέρνησης», τόνισε δεσμευόμενος ότι «»θα συνεχίσουν οι πολιτικές αυτές να δεσμεύουν τον κάθε πάροχο». Σήμερα έχουν ενταχθεί πάνω από 550.000 οικογένειες στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο και διευρύνονται τα κριτήρια για να φτάσουν τους 700.000 δικαιούχους.
·         όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα όσων πάνε στη μικρή ΔΕΗ είναι διασφαλισμένα
·         συμβολή στην χρηματοοικονομική κατάσταση της ΔΕΗ: η μικρή ΔΕΗ θα πάρει το 30% των δανείων, ενώ το ρίσκο που έχει η ΔΕΗ για τους λογαριασμούς που δεν έχουν πληρωθεί θα μειωθεί κατά 30%.
·         «διασφαλίζονται απολύτως» τα δικαιώματα των τοπικών κοινωνιών. Ο νέος ιδιοκτήτης έχει απόλυτη υπευθυνότητα για άρδευση στις αγροτικές περιοχές, ποιοτικό νερό στις πόλεις, αλλά και να μην διαταραχθεί η οικολογική ισορροπία, να μην διαταραχθεί η τουριστική ανάπτυξη και να υπάρχει προστασία από πλημμυρικά φαινόμενα. Επίσης ο ιδιώτης θα πληρώνει ανταποδοτικό τέλος κατά το αναλογούν ποσοστό.
·         ο νέος ιδιοκτήτης θα έχει τις ίδιες υποχρεώσεις που έχει η ΔΕΗ για απαλλοτριώσεις, μετεγκαταστάσεις κ.λπ.
·         οι τοπικές κοινωνίες θα έχουν προτεραιότητα σε ζητήματα προσλήψεων.


Σ. Βούλτεψη: Δε θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια, δεν κυβερνούν οι συντεχνίες

Έτοιμη ακόμα και για την πολιτική επιστράτευση των απεργών εργαζομένων της ΔΕΗ, φαίνεται πως είναι η κυβέρνηση.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, είπε πως η κυβέρνηση δε θα μείνει «με σταυρωμένα χέρια» αλλά θα προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον.
«Την Ελλάδα δεν την κυβερνούν συντεχνίες, την κυβερνά η κυβέρνηση», είπε η κ. Βούλτεψη κατηγορώντας τους συνδικαλιστές πως έχουν «μπερδέψει» το ρόλο τους, ο οποίος «τελειώνει» όπως είπε, στη διασφάλιση των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων που εκπροσωπούν.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος, κάλεσε μάλιστα τη ΓΕΝΟΠ να φερθεί όπως αρμόζει σε ένα σύγχρονο συνδικαλιστικό κίνημα και να πάψουν να είναι «υποχείρια» του ΣΥΡΙΖΑ πάνω στα οποία ασκεί την «εξουσιομανία» της η αξιωματική αντιπολίτευση.
Η κ. Βούλτεψη, απέδωσε μάλιστα τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ως μέσο προκειμένου να καλύψει εσωκομματικά προβλήματα.



Από τη στήλη  «ΓΡΑΦΙΚΟΤΗΤΕΣ» του
«ΕΘΝΟΥΣ»  με τίτλο :
«Ο Μάκης και οι λαϊκές»
Μ

 ‘ αυτά και μ' αυτά πέρασε στα ψιλά η πρώτη εμφάνιση του Γ. Γιακουμάτου στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, ο οποίος φρόντισε πάντως να ψαλιδίσει τις ελπίδες κάποιων (ακόμη και «γαλάζιων» συναδέλφων του) για ευνοϊκότερες ρυθμίσεις στον νόμο για τις λαϊκές αγορές. «Τον νόμο για τις λαϊκές τον βρήκα ψηφισμένο και είμαι υποχρεωμένος να τον τηρήσω», δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, παραπέμποντας για τη διαδικασία στις περιφέρειες, οι οποίες, όπως είπε, θα πρέπει να ορίσουν τις τριμελείς επιτροπές που θα διαχειρίζονται τα θέματα των αδειών για τις λαϊκές, καθώς και του διαχωρισμού παραγωγών και εμπόρων. Όπως τόνισε μάλιστα, αναφερόμενος στην Περιφέρεια Αττικής, την τριμελή επιτροπή δεν θα ορίσει ο απερχόμενος περιφερειάρχης Γ. Σγουρός, αλλά η διάδοχός του Ρ. Δούρου, η οποία αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου. Συνεπώς, προανήγγειλε την κατάθεση τροπολογίας με την οποία θα παρατείνεται η προθεσμία για τον ορισμό των τριμελών επιτροπών από τις περιφέρειες έως τις 30 Οκτωβρίου, ενώ μέχρι τότε θα διατηρηθούν σε ισχύ οι υφιστάμενες επιτροπές. Πάντως, κάποιοι βουλευτές με πρώτο τον πρόεδρο της επιτροπής Γ. Βλάχο ζήτησαν από τον υφυπουργό να προχωρήσει σε κάποιες αλλαγές, όπως για παράδειγμα το θέμα των αυστηρών προστίμων...



Από τη στήλη  «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» των
«ΝΕΩΝ»  με τίτλο :
«Γεωργιάδης: «Ο Χατζηδάκης ήξερε ότι η ρύθμιση για το γάλα θα είναι αποτυχία»»
Σ

 ε μια αποκάλυψη προχώρησε το πρωί της Πέμπτης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και πρώην υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος μίλησε στον ραδιοσταθμό Real για τις αρετές της ελεύθερης αγοράς και του ανταγωνισμού, με αφορμή στο φλέγον ζήτημα της πώλησης της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ», υποστηρίζοντας ότι η ιδιωτικοποίηση θα ωφελήσει τους καταναλωτές.
Ερωτηθείς για τους λόγους που οι αλλαγές στην αγορά του γάλακτος, μια δηλαδή άλλη απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης - καθώς η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας είναι κοινοτική υποχρέωση της Ελλάδας, όπως ο ίδιος είπε - και του ΟΟΣΑ, απέτυχαν και δεν έφεραν τις μειώσεις των τιμών που η κυβέρνηση υποσχόταν όταν το θέμα συζητείτο, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι η ρύθμιση που τελικά ψηφίστηκε πριν από λίγους μήνες από τη Βουλή, «έτσι όπως ψηφίστηκε ήταν γνωστό ότι θα αποτύγχανε» και υποστήριξε ότι το γνώριζε και ο ίδιος ο τότε υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.
«Θα θυμάστε εκείνη τη μέρα που ψηφιζόταν το πολυνομοσχέδιο. Τότε καθόμουν στα υπουργικά έδρανα καθώς ως υπουργός Υγείας είχα πολλά άρθρα στο πολυνομοσχέδιο. Και ο τότε υπουργός Ανάπτυξης ο Κωστής Χατζηδάκης μου είπε ότι έτσι όπως περνά τελικά η ρύθμιση για το γάλα δεν θα έφερνε αποτελέσματα, καθώς δεν ήταν αυτό που ζητούσε ο ΟΟΣΑ» είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης. 
Ο πρώην υπουργός Υγείας είπε ότι είναι άδικο να λέγεται ότι απέτυχε η ρύθμιση του ΟΟΣΑ για το γάλα γιατί δεν ήταν αυτή που ψηφίστηκε, εξαιτίας των αντιδράσεων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ . Αναγνώρισε ουσιαστικά ότι η Βουλή - υπό το βάρος αυτών των πιέσεων - ψήφισε μια κρίσιμη για την εκταμίευση της δόσης ρύθμιση χωρίς να υπάρξει όφελος για τον πολίτη - αφού οι τιμές δεν μειώθηκε - αλλά χωρίς να υπάρξει και ακριβής υιοθέτηση των όσων επιθυμούσαν οι δανειστές.
Αναφερόμενος στο θέμα της «μικρής ΔΕΗ» ο Αδ. Γεωργιάδης είπε:
«Μέχρι στιγμής δεν κάνουμε καθόλου κουβέντα επί της ουσίας και κάνουμε κουβέντα μόνο για το αν είναι κοινωνικό αγαθό το ρεύμα ή όχι.
» Αφού συμφωνούμε επί της αρχής για το ότι πρέπει να υπάρξει ανταγωνισμός και να ανοίξει η αγορά ενέργειας έχει νόημα να συζητάμε για τις παραμέτρους. Πουλάμε το 30% της εταιρείας, πρέπει να πάρουμε το 30% της αξίας. Της αξίας της αυτή την περίοδο.
«Για να μπορέσει η ΔΕΗ να τακτοποιήσει τον τεράστιο δανεισμό που έχει, έχει τρεις επιλογές. Να πάνε οι μέτοχοι να βάλουν λεφτά. Προς το παρόν δεν υπάρχει διάθεση. 2ος τρόπος, να πουλήσεις ένα κομμάτι της εταιρείας. Αυτό που λέμε τώρα με την μικρή ΔΕΗ και 3ος να φορτώσεις το κόστος της αναδιάρθρωσης στον καταναλωτή. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος.
« Η ΔΕΗ σήμερα είναι μια εταιρία που η τεχνολογική της κατάσταση την καθιστά μη ανταγωνιστική. Η ΔΕΗ είναι ούτως η άλλως, ημικρατική. Έχει κρατική διοίκηση. Δεν θέλω να έχει κρατικό έλεγχο η ΔΕΗ. Εγώ θέλω να έχει ιδιωτικό έλεγχο η ΔΕΗ.
» Πάμε να συνδυάσουμε δύο πράγματα. Κάνουμε ταυτόχρονα δύο πράγματα, και την προσπάθεια τόνωσης του ανταγωνισμού. Στην Ελλάδα, είναι τόσο μεγάλη η ΔΕΗ και τόσο κυρίαρχη που δεν υπάρχει χώρος να έρθει νέος επενδυτής. Η γόνιμη συζήτηση θα ήταν, αυτό που κάνουμε τώρα, ως προς τους όρους είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε;
» Εμείς πιστεύουμε ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ δύο επιχειρήσεων προσφέρει καλύτερες τιμές και αναγκάζει τις εταιρίες να σέβονται περισσότερο τον πελάτη τους».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου