Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Τι γράφουν οι εφημερίδες σήμερα

Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» του
 «ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ»  με τίτλο :
«Ομιλία του Αντ. Σαμαρά στο Ευρωκοινοβούλιο: Το ευρωπαϊκό εγχείρημα είναι ζωντανό»
«Το ευρωπαϊκό εγχείρημα είναι ζωντανό. Προχωράει άνισα, αλλά προχωράει» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον απολογισμό της ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ. 
Εκτίμησε ότι στην Ευρώπη υπάρχει μία αλματώδης πρόοδος, από τη μια γενιά στην άλλη, και ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ΕΕ επιταχύνεται.
Απαριθμώντας εν συντομία τα όσα επέτυχε η ελληνική
Προεδρία στην ΕΕ, στο εξάμηνο που πέρασε, ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστήριξε ότι έγιναν προσπάθειες ώστε να αντιμετωπιστούν οι θεσμικές ανεπάρκειες του ευρώ και προετοιμάσθηκε καλύτερα η νομισματική ένωση.
Ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε συγχαρητήρια στον Μάρτιν Σούλτς για την επανεκλογή του στην προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, να πάρει ο Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ τη θέση του προέδρου της νέας Κομισιόν.

Από τη στήλη  «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» του
«ΕΘΝΟΥΣ»  με τίτλο :
«ΕΡΩΤΗΣΗ-ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
Σαμαράς σε Σκοπιανό δημοσιογράφο: Δεν υπάρχει μακεδονική γλώσσ»
Μ

 ιια άκρως προκλητική ερώτηση δέχτηκε ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του απολογισμού της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ, στο ευρωκοινοβούλιο. Δημοσιογράφος από μέσο ενημέρωσης της ΠΓΔΜ ρώτησε τον κ.Σαμαρά για την πορεία των σχέσεων της Ελλάδας με τη γειτονική χώρα, κάνοντας αναφορά σε ύπαρξη δήθεν μακεδονικής γλώσσας.
Άμεση και κατηγορηματική ήταν η απάντηση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος ξεκαθάρισε σε έντονο ύφος ότι τέτοια γλώσσα δεν υπάρχει.
«Δεν γνώριζα ότι υπάρχει "μακεδονική γλώσσα"» είπε ο πρωθυπουργός και αναφερόμενος στην ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ, σημείωσε ότι η χώρα δεν πληροί τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια.
«Όταν η αδιαλλαξία αντικαθιστά το διάλογο, τότε τα προβλήματα καθίστανται εξαιρετικά δύσκολο να επιλυθούν» επισήμανε ακόμη ο κ. Σαμαράς απευθυνόμενος στο λαλίστατο Σκοπιανό δημοσιογράφο και κατηγόρησε τα Σκόπια ότι ακολουθούν μια στάση ακραίας αδιαλλαξίας.


Σαμαράς: Δεν θα επιτρέψω σε λαϊκιστές, να μας αφαιρέσουν την πρόοδο
«Κακόγουστο αστείο» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την κριτική της αντιπολίτευσης και των συνδικαλιστών, ότι η κυβέρνηση ξεπουλάει τα πάντα, σε παρέμβασή του για το θέμα της ΔΕΗ, από το Στρασβούργο.
«Στην Ελλάδα προσπαθούμε να προχωρήσουμε σε αποκρατικοποιήσεις που έχουν γίνει παντού αλλού στον κόσμο και παντού αλλού απέδωσαν» τόνισε, ενώ έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση του ΟΤΕ, λέγοντας πως, από τον καιρό που αποκρατικοποιήθηκε, οι Έλληνες απέκτησαν εύκολη πρόσβαση στο τηλέφωνο σε χαμηλότερες τιμές. Ειδικά για το θέμα της "μικρής ΔΕΗ" διαβεβαίωσε ότι θα έρθει στη Βουλή και θα συζητηθεί εκτενώς.
«Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επιτρέψω σε φανατικούς λαϊκιστές και δημιουργούς ψεύτικων εντυπώσεων στον ελληνικό λαό, να μας αφαιρέσουν το δικαίωμα για πρόοδο. Το δικαίωμα της προόδου περνάει και μέσα από τις αποκρατικοποιήσεις» υπογράμμισε ο Αντώνης Σαμαράς και πρόσθεσε: «Το κράτος που έπαιζε τον επενδυτή και κατέστρεφε την οικονομία έχει πια πεθάνει και δεν πρόκειται αυτού του είδους τη ζωή που είναι σε βάρος του ελληνικού λαού, τη ζωή δηλαδή των συνδικαλιστών που διοικούσαν κρατικές αποτυχημένες επιχειρήσεις, να το αφήσουμε να συνεχιστεί».


 Από τη στήλη  «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» των
«ΝΕΩΝ»  με τίτλο :
«Σαμαράς κατά Χρυσής Αυγής στην Ευρωβουλή: «Χωρίς νόμο και τάξη δεν μπορεί να υπάρξει Δημοκρατία»»
«Χ

 ωρίς νόμο και τάξη δεν μπορεί να υπάρξει Δημοκρατία», τόνισε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στη δευτερολογία του για τα αποτελέσματα της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απαντώντας σε επικρίσεις ακροδεξιών ευρωβουλευτών για τις διώξεις μελών της Χρυσής Αυγής.
Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι δεν έχει την υποχρέωση να απαντήσει σε ακραίους και δημαγωγούς και δεν θα ζητήσει συγνώμη από εκείνους που αρνούνται τα πάντα, ενώ σημείωσε ότι οι ηγέτες της Χρυσής Αυγής διώκονται, όχι από την κυβέρνηση, αλλά από τη δικαιοσύνη, για εγκλήματα τα οποία διέπραξαν και όχι για τα «πιστεύω» τους.
Αναφερόμενος στην προσπάθεια που κατέβαλε η Ελλάδα για να εξέλθει από την κρίση, ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι το 2010 δεν υπήρχαν εργαλεία στην ΕΕ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και πρόσθεσε: «Τώρα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε μία νέα κρίση, όποτε και όπως αυτή εκδηλωθεί».
«Το πρόβλημά μου πριν από δύο χρόνια ήταν να διασώσω τη χώρα. Αλλάξαμε ό,τι μπορούσαμε να αλλάξουμε, καταφέραμε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή στο μικρότερο χρονικό διάστημα, βγήκαμε πολύ νωρίτερα από ό,τι περίμεναν άλλοι στις διεθνείς αγορές και βάλαμε τέλος σε μία περίοδο εξαετούς ύφεσης» υποστήριξε ο Πρωθυπουργός.
Και κατέληξε: «Ναι, τα καταφέραμε χάρη στην αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης και χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού».




Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ » της
«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ» με τίτλο :
 «Μ.Βορίδης: Οι μεταρρυθμίσεις στην Υγεία θα συνεχιστούν»
Μ

 μπροστά σε 49 υπουργικές αποφάσεις βρίσκεται ο υπουργός Υγείας Μ. Βορίδης, συνεχίζοντας τις μεταρρυθμίσεις που έχουν δρομολογηθεί στον κλάδο της Υγείας, όπως είπε, χθες ο ίδιος στο 5ο συνέδριο Pharma & Health.
Αναφερόμενος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στις αλλαγές που έχουν γίνει στην Υγεία, σημείωσε ότι «πριν τρία χρόνια δεν ήταν δυνατόν κανείς να φανταστεί ότι θα μπορούσαν να γίνουν».
Από την πλευρά του, στο ίδιο συνέδριο, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Κ.Φρουζής, επισήμανε ότι θα πρέπει να αυξηθεί στα 2,2 δισ. η φαρμακευτική δαπάνη, καθώς, όπως είπε, θα πρέπει στα 2 δισ. ευρώ που έχουν καθοριστεί για τη φαρμακευτική δαπάνη για το 2014, να προστεθούν 100 εκατ. ευρώ για τα εμβόλια και άλλα 100 εκατ. ευρώ για τους ανασφάλιστους.

Από τη στήλη  «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» της
«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ»  με τίτλο :

«Έκκληση Δένδια κατά των απεργιακών κινητοποιήσεων στη ΔΕΗ»

Έ

 κκληση προς τους εργαζόμενους της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού να μην προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις απηύθηνε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ν. Δένδιας, στο περιθώριο της συνάντησης που είχε με το προεδρείο της ΕΣΕΕ.
«Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν σκέψεις για απεργιακές κινητοποιήσεις και θέλω να παρακαλέσω να μην κάνουν οτιδήποτε, διότι θα δημιουργήσουν επιπλέον προβλήματα στην αγωνιζόμενη επιχειρηματικότητα, ιδιαίτερα φέτος που ο τουρισμός πάει καλά» είπε ο υπουργός.
Στη συνάντηση, η συζήτηση επικεντρώθηκε στα προβλήματα ρευστότητας, με την αξιοποίηση των υπαρχόντων τραπεζικών εργαλείων ή με τη δημιουργία νέων υβριδικών προγραμμάτων, τόσο για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, όσο και για την επιβίωση των υπαρχουσών.
Ο υπουργός, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, σχολίασε ότι η σημερινή πρώτη συνάντηση είναι η αρχή μίας συνεργασίας «για τα πάρα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει το εμπόριο στην Ελλάδα» και σημείωσε ότι ο στόχος της πολιτικής ηγεσίας είναι να μεταφερθεί ρευστότητα και, μέσω του ΕΣΠΑ, στη μαχόμενη για την επιβίωσή της επιχείρηση, όπως είπε. Τονίζοντας, παράλληλα, ότι «πρέπει να προσπαθήσουμε να διασώσουμε τις επιχειρήσεις. Αυτός είναι ο δρόμος για να εμποδίσουμε την αύξηση της ανεργίας και να τη μειώσουμε».
Να στηριχθεί η βιώσιμη μικρομεσαία επιχείρηση να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της οικονομικής συγκυρίας με υβριδικά μικροδάνεια ζήτησε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, και επανέφερε την πρόταση να δημιουργηθεί ένα Εθνικό Σχέδιο Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας.
Ο κ. Κορκίδης σημείωσε ότι «έξι χρόνια αναζητούμε έναν σύμμαχο και τον βρήκαμε σήμερα. Θα αντιμετωπίσουμε τα πονηρά "προαπαιτούμενα" που δημιουργούν πολλά προβλήματα στην ελληνική οικονομία. Η μεσαία τάξη αυτής της χώρας θέλουμε την κυβέρνηση να είναι δίπλα μας και όχι απέναντί μας και σε όλο το διάστημα της κρίσης έχουμε καταθέσει τεκμηριωμένες θέσεις ώστε χωρίς δημοσιονομικό κόστος να επαναλειτουργήσει η αγορά, όχι μόνο με έμφαση στις νέες επιχειρήσεις αλλά να μείνουν ζωντανές και οι υπάρχουσες, αποδίδοντας όσα πρέπει στο δημόσιο».



Από τη στήλη  «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» της
«ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ»  με τίτλο :

«Βιάζεται η κυβέρνηση να κλείσει το μέτωπο της ΔΕΗ»

Σ

 υγκεκριμένες κινήσεις προκειμένου να ξεπεράσει «αναίμακτα» τις αντιδράσεις για την κατάτμηση και ιδιωτικοποίηση του 30% της ΔΕΗ σχεδιάζει το Μαξίμου.   Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η επιστράτευση των απεργών της επιχείρησης σε περίπτωση που κάνουν πράξη της απειλές τους και κατεβάσουν τους διακόπτες.
Το στίγμα των προθέσεών της κυβέρνησης έδωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από το Στρασβούργο, τονίζοντας ότι δεν θα επιτρέψει σε «λαϊκιστές» να αφαιρέσουν το δικαίωμα για πρόοδο στη χώρα και τους πολίτες της.
Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται και η προσφυγή της διοίκησης της εταιρείας στη Δικαιοσύνη προκειμένου να κηρυχθεί παράνομη η απεργία που έχουν εξαγγείλει από σήμερα τα μεσάνυχτα οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ. 
Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο ξεκίνησε στην ειδική επιτροπή της Βουλής η συζήτηση επί του σχεδίου νόμου και αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας δηλώνει ότι οι οποίες «βελτιώσεις» μπορεί να γίνουν κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η οποία, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής διεξάγεται σε τρεις συνεδριάσεις και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.
Το Μαξίμου δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Ολομέλεια της Βουλής να κληθεί να εγκρίνει το νομοσχέδιο ακόμη και περί τα τέλη της επόμενης εβδομάδας και όχι στο β΄ θερινό τμήμα της Βουλής όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί.
Κι αυτό θα γίνει, επειδή η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να σέρνεται επί μακρών το θέμα, και ειδικά μετά την (χθεσινή) δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ότι θα έρθει σε επαφή με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους ανεξάρτητους βουλευτές προκειμένου να μαζευτούν 120 υπογραφές βουλευτών που απαιτούνται για να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την πώληση της ΔΕΗ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου