Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Τι γράφουν οι εφημερίδες σήμερα


«Κόκκινα» δάνεια και ρευστότητα συζητήθηκαν στο Μαξίμου
Τα «κόκκινα» δάνεια και η αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ήταν ο βασικός άξονας της συνάντησης του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη.
Το «παρών» στη συνάντηση, έδωσαν ακόμη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας, ο
υπουργός Ανάπτυξης Ν. Δένδιας, ο υπουργός Επικρατείας κ. Σταμάτης, ο Προϊστάμενος τους Γραφείου Ε.Ε. και Διεθνών Σχέσεων κ. Παπασταύρου και οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, δηλαδή της Εθνικής, της Alpha Bank, της Eurobank και της Πειραιώς.
Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, συζητήθηκε η τρέχουσα κατάσταση του τραπεζικού συστήματος και οι προοπτικές του στη λογική της περαιτέρω ενίσχυσης της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Ακόμη, όπως επισημάνθηκε, «οι συζητήσεις θα είναι πιο συχνές, με στόχο οι τράπεζες, με δεδομένη τη σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών και την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης τους, να συνδράμουν ακόμα περισσότερο στην καθημερινότητα των πολιτών».
Όπως τόνισε ο κ. Δένδιας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, το ζήτημα το οποίο συζητήθηκε ήταν αφενός μεν τα θέματα που αφορούν συνολικά τον τραπεζικό δανεισμό και τη δυνατότητα των τραπεζών να βοηθήσουν σε αυτήν τη φάση την ελληνική οικονομία και βεβαίως, μεταξύ των άλλων, συζητήθηκαν και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Σε ερώτηση αν κατά τη συνάντηση υπήρξε κατάληξη σε συγκεκριμένες λύσεις, ο κ. Δένδιας ανέφερε χαρακτηριστικά πως «θα τα πούμε όταν έρθει η ώρα».
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας.
Δηλώσεις έκανε και ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας, ο οποίος επεσήμανε ότι τα πράγματα στην οικονομία είναι πολύ καλύτερα σε σχέση με πριν από λίγο καιρό, ενώ όσον αφορά τα «κόκκινα» δάνεια υπογράμμισε ότι είναι θέμα εξαιρετικά σοβαρό αλλά ελεγχόμενο και συνδέεται στενά με την πορεία ανάπτυξης του τόπου και την έξοδο απο την κρίση.
Ο κ. Σάλλας προανήγγειλε ακόμη νέα εργαλεία για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων ενώ ξεκαθάρισε ότι οι τράπεζες είναι ισχυρά ανακεφαλαιοποιημένες.


Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ»
Ψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων το νομοσχέδιο του υπουργείου ΠΕΚΑ για τη «δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρίας Ηλεκτρικής Ενέργειας». Στην ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 51 βουλευτές, κατά 46 βουλευτές και «παρών» δήλωσε ένας βουλευτής, ο ανεξάρτητος Νικήτας Κακλαμάνης. Συνολικά ψήφισαν 98 βουλευτές. Απουσίαζαν οι βουλευτές της ΧΑ, Ηλ. Παναγιώταρος και Ηλ. Κασιδιάρης.
Ονομαστική ψηφοφορία έγινε και στα άρθρα 1, 2, 4, 9 και 10, για τα οποία το αποτέλεσμα ήταν και πάλι 51 ψήφοι υπέρ, 46 κατά και «παρών» από τον Νικ. Κακλαμάνη. Βάσει των τοποθετήσεων στη συζήτηση που προηγήθηκε, υπέρ τάχθηκαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και κατά ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ, η ΧΑ, η ΔΗΜΑΡ, το ΚΚΕ και οι Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε απόψε και επί του συνόλου, γεγονός που άνοιξε τον δρόμο για την κατάθεση των προτάσεων των κομμάτων για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
ΑΠΕ-ΜΠΕ


Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» του
 «ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ»  με τίτλο :
«O Γκ. Χαρδούβελης στο συνέδριο του Economist: Σταδιακά θα εξαλείφονται τα έκτακτα μέτρα»
Μ ηνύματα προς πάσα κατεύθυνση απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, από το βήμα του συνεδρίου του Economist, ο οποίος ζήτησε από τους πολίτες να στηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις και από τον πολιτικό κόσμο να επιδείξει σύμπνοια, διότι, όπως ανέφερε, «στο τέλος, τον λογαριασμό τον πληρώνουμε εμείς και κανείς άλλος».
«Ας αφήσουμε τα λόγια για εκλογές και να μπορέσουμε να συνεργαστούμε όλοι μαζί» επισήμανε σε μια αποστροφή του λόγου του και συμπλήρωσε ότι «η κρίση πρέπει να αρχίσει να μας ενώνει και όχι να μας διχάζει».
Αναφερόμενος στο ισχύον φορολογικό καθεστώς, ο κ. Χαρδούβελης υποσχέθηκε ότι «σταδιακά θα εξαλείφονται τα έκτακτα μέτρα. Θα προβούμε σε κρίσιμες αλλαγές στη φορολογική πολιτική και τη φορολογική διοίκηση. Έτσι θα αποκαταστήσουμε αδικίες προς όφελος των αδύναμων ομάδων».
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «η Ελλάδα εφάρμοσε ένα συλλεκτικό πρόγραμμα για να εξαλείψει τις μακροχρόνιες παθογένειές της, οι οποίες ήταν και οι αιτίες της κρίσης» και πρόσθεσε ότι «το πρόγραμμα είναι στο τέλος του και από εδώ και πέρα θα εμφανιστεί ένα ξεκάθαρο τοπίο». Πρόσθεσε, ότι «με στοχευόμενες εφαρμογές κατάφερε η χώρα να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα» και εξέφρασε την άποψη πως «το πρόγραμμα έβαλε τα θεμέλια για συνεχίζουμε να χτίζουμε για το μέλλον. Θα συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε λελογισμένη δημοσιονομική πολιτική».
Σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη, το 2014 θα είναι το πρώτο έτος, κατά το οποίο η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει ανάπτυξη, αλλά, όπως επισήμανε, αυτό δεν αποτελεί από μόνο του λόγο για επανάπαυση. Παράλληλα, είπε ότι πρέπει «να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την προσέλκυση νέων επενδύσεων», ενώ πρέπει να προχωρήσουν και οι αποκρατικοποιήσεις, διότι, όπως υποστήριξε, «εκείνοι που αγοράζουν ενισχύουν την αγορά εργασίας



ΔΝΤ: Κίνδυνος για τις τράπεζες -που πρέπει να αντιμετωπιστεί- τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα
«Σήμα κινδύνου» για τα «κόκκινα δάνεια» στην Ελλάδα, απέστειλε εκ νέου το ΔΝΤ, με την επισήμανση ότι «εάν αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα, τότε δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα».
Από το βήμα του συνεδρίου του Economist, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ρίσι Γκογιάλ (Rishi Goyal), ανέφερε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να είναι σε θέση να υποστηρίξουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, προειδοποιώντας ότι θα υπάρξει πρόβλημα εάν δεν καταφέρουν να βελτιώσουν τους ισολογισμούς τους.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «το ΔΝΤ παραμένει αφοσιωμένο στη συνέχιση του προγράμματος της Ελλάδας και όσα έχει δεσμευτεί». Πρόσθεσε δε, ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, αλλά και να προβεί στο άνοιγμα των υπηρεσιών.
Σχετικά με τον χρηματοοικονομικό τομέα, ο κ. Γκογιάλ εξέφρασε την ανησυχία του, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται «η ρευστότητα στις τράπεζες για να μπορέσουν να βοήσουν την επιχειρηματικότητα» και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα έχει μπει σε μία κατάσταση, κατά την οποία οι τράπεζες δεν μπορούν να δώσουν ρευστότητα και υπάρχουν πολλά δάνεια που δεν εξυπηρετούνται».
Παρότι διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει οξύ πρόβλημα και υπάρχει σταθερότητα, επισημαίνοντας ότι «οι τράπεζες έχουν επαρκή κεφάλαια», έσπευσε να διευκρινίσει πως εάν το πρόβλημα των κακών ισολογισμών συνεχιστεί, αυτό θα έχει επίπτωση και στην ανάπτυξη. «Εάν αντιμετωπιστεί το θέμα των "κόκκινων δανείων", τότε δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα» κατέληξε.

Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ » της
«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ» με τίτλο :

 «Γιουνκέρ: Πρόβλημα δημοκρατικής νομιμοποίησης στις αποφάσεις της Tρόικας»

Μ

 ε ελαφρώς κριτικές διαθέσεις, αλλά και με θετικά σχόλια για τα έργα και τις ημέρες της τρόικας στις χώρες-μέλη της ευρωζώνης, εμφανίσθηκε χθες στις Βρυξέλλες ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.
Απευθυνόμενος προς την ολομέλεια των ευρωβουλευτών της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, ενόψει της διαδικασίας για την επικύρωση της επιλογής του στο αξίωμα του προέδρου της Κομισιόν από την Ευρωβουλή την ερχόμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο, ο Λουξεμβούργιος πολιτικός ανέφερε ότι υπήρξε πρόβλημα δημοκρατικής νομιμοποίησης των αποφάσεων της τρόικας. Σημείωσε ότι ο ίδιος είχε διατυπώσει ενστάσεις ως προς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στις επιχειρήσεις διάσωσης, γνωρίζοντας ότι το Ταμείο εφαρμόζει παντού και πάντα τις ίδιες συνταγές. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η συμμετοχή αυτή επιβλήθηκε διότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είχε την απαραίτητη για την αντιμετώπιση των οικονομικών κρίσεων «τεχνογνωσία», ενώ ταυτόχρονα επισήμανε ότι υπήρξαν και θετικές πτυχές στις δράσεις της τρόικας.
Από ελληνικής πλευράς, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος, έθεσε προς τον προτεινόμενο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την προεδρία της Επιτροπής, ερωτήματα σχετικά τόσο με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας όσο και με το Κυπριακό.
Ο κ.Γιουνκέρ, χωρίς να δώσει εξειδικευμένες απαντήσεις, αναφέρθηκε γενικώς σε ευθύνες των εθνικών κυβερνήσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν είναι αυτός που δημιούργησε τη διαφθορά σε κράτη-μέλη της ευρωζώνης, ούτε αυτός που συνέστησε να μην φορολογούνται στην Ελλάδα «οι πάμπλουτοι και οι Ωνάσηδες». Ως προς το Κυπριακό αρκέστηκε στην αναφορά ότι η επίλυσή του αναζητείται κυρίως στο πλαίσιο του ΟΗΕ.
Κατά τα άλλα, ο κ. Γιουνκέρ επανέλαβε τις απόψεις της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς και ειδικότερα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, υπό τη σημαία του οποίου διεκδικεί την προεδρία της Επιτροπής, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι γνωρίζει πως απευθύνεται σε ευρωβουλευτές που δεν συμμερίζονται αυτές τις απόψεις και συνεπώς δεν θα τον υπερψηφίσουν. Υποστήριξε ως έναν βαθμό τις πολιτικές λιτότητας, λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να ξοδεύουμε λεφτά που δεν έχουμε» ενώ σε ό,τι αφορά την οικονομική μεγέθυνση, δήλωσε ότι αν εκλεγεί πρόεδρος της Επιτροπής θα εφαρμόσει πολιτικές για την τόνωσή της.





Από τη στήλη  «ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ» της
«ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ»  με τίτλο :
«Εντολή ΥΠΟΙΚ για έξοδο στις αγορές
Δόθηκε εντολή σε διεθνείς τράπεζες»
Ε

 ντολή σε διεθνείς τράπεζες, προκειμένου να αναλάβουν την επικείμενη έκδοση τριετούς ομολόγου «αναφοράς» σε ευρώ και υπό το αγγλικό δίκαιο, έδωσε η Ελλάδα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η συναλλαγή αναμένεται να λάβει χώρα και να τιμολογηθεί στο άμεσο μέλλον, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες της αγοράς.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, το ποσό που αναμένεται να αντλήσει το Δημόσιο θα είναι μεταξύ 2,5 δισ. και 3 δισ. ευρώ, ενώ το επιτόκιο αναμένεται να είναι στην περιοχή του 3% - 3,5%.
Σημειώνεται ότι στη χθεσινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας, από την οποία αντλήθηκε ποσό ύψους 1,625 δισ. ευρώ, το επιτόκιο υποχώρησε στο 2,05% από 2,15% που είχε διαμορφωθεί στην αντίστοιχη έκδοση του Ιουνίου.
Όπως έγραφε χθες η «Ν», το υπουργείο Οικονομικών θέλει να εκμεταλλευτεί τη μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και γενικά το θετικό κλίμα που επικρατεί στις αγορές μετά και τη νέα πτώση του επιτοκίου των εντόκων γραμματίων, αλλά και να στείλει ένα μήνυμα στην τρόικα πως δεν χρειάζεται νέο δάνειο από τον Μηχανισμό Στήριξης.
Μετά τη λήξη του Eurogroup της Δευτέρας, αξιωματούχοι ανέφεραν πως η Ελλάδα αντιστάθηκε σε πιέσεις να εξετάσει ένα τρίτο πακέτο διάσωσης, την ώρα που ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, προειδοποιούσε ότι επιβραδύνεται ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων.
Σημειώνεται ότι η πρώτη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, μετά από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού, ήταν στις 10 Απριλίου με έκδοση 5ετούς ομολόγου και με επιτόκιο 4,75%.


Από τη στήλη  «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» της
«ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ»  με τίτλο :

«Κ. Τριαντάφυλλος: Υπόγειες επαφές ΣΥΡΙΖΑ με την τρόικα»

Γ

 ια υπόγειες επαφές του ΣΥΡΙΖΑ με την τρόικα κάνει λόγο ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τριανταφύλλος, επικαλούμενος δηλώσεις του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, Βασίλειου Χατζηλάμπρου.
Στην ανακοίνωσή του ο κ. Τριαντάφυλλος  - στην οποία παρατίθεται απόσπασμα από την ομιλία του κ. Χατζηλάμπρου στη Βουλή - υπογραμμίζει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει διπλή ατζέντα και οφείλει να δημοσιοποιήσει τις όποιες συζητήσεις έχει με την τρόικα στον ελληνικό λαό
Στην ομιλία του ο κ. Χατζηλάμπρου είχε υποστηρίξει ότι «έχουμε και εμείς ανθρώπους στην τρόικα».
«Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να έχει διπλή κρυφή ατζέντα. Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα: Τι συζητά ο ΣΥΡΙΖΑ με την Τρόικα και γιατί δεν δημοσιοποιεί αυτήν την συζήτηση στην ελληνική κοινωνία; Οφείλει τώρα να δώσει εξηγήσεις στους Έλληνες πολίτες. Οι μάσκες έπεσαν», τονίζει χαρακτηριστικά ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ.




Από τη στήλη  «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» του
«ΕΘΝΟΥΣ»  με τίτλο :
«Συνάντηση Χαρδούβελη-Βρούτση ενόψει συνομιλιών με την τρόικα»
Σ

 υνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, είχε στο υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, εν όψει και της άφιξης των επικεφαλής της τρόικας, με τους οποίους ο κ. Χαρδούβελης συναντάται σήμερα και ο κ. Βρούτσης την Παρασκευή.
Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Εργασίας «η επικείμενη μίνι αξιολόγηση δεν έχει "ειδικό βάρος" και το μεγάλο review είναι τον Σεπτέμβριο (σ.σ. με την 5η αναθεώρηση του Μνημονίου)».
Σημειώνεται ότι, στα βασικά θέματα μεταξύ υπουργείου Εργασίας και τρόικας, περιλαμβάνονται η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, η αξιολόγηση της πορείας των μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό σύστημα, η περαιτέρω μείωση του κόστους εργασίας και η κυβερνητική πρόταση για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, η οποία πιθανόν να είναι ενιαία και για τις οφειλές προς το Δημόσιο.



ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Βούλτεψη: Ψεύδος, ύβρεις και ένοπλες συνιστώσες τα μόνα όπλα του Τσίπρα

«Η "θεσμική" εμφάνιση που ο κ. Τσίπρας πραγματοποίησε ως ομιλητής στο συνέδριο του Economist, δεν μπορεί να κρύψει την υποκριτική συμπεριφορά του». σχολίασε η κυβερνητική Εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, με αφορμή τη στάση που κρατά ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του στο ζήτημα της τρομοκρατίας.
«Ο κ. Τσίπρας, που όταν φοράει τη μάσκα του "θεσμικού" καλεί σε σεβασμό των νόμων και του Συντάγματος, ούτε σήμερα βρήκε τον χρόνο να καταδικάσει το γεγονός ότι βουλευτής του υποστήριξε από το βήμα του ελληνικού κοινοβουλίου πως η πορεία προς την κατάκτηση της εξουσίας μπορεί να περιλαμβάνει και την "ένοπλη πάλη". Μιλά για «εγκλήματα», αλλά σκόπιμα κλείνει τα μάτια στο έγκλημα της κοινοβουλευτικής νομιμοποίησης της τρομοκρατίας» συνέχισε η κ. Βούλτεψη.
«Εξαφανισμένος επί μία εβδομάδα από τη "μάχη της ΔΕΗ", (από την ηρωική εμφάνισή του στο Αμύνταιο, στις 2 Ιουλίου, την οποία τώρα υποβαθμίζει σε… μεταβίβαση αιτήματος) ο κ. Τσίπρας φρόντισε σήμερα να μας πει επί λέξει: "Δεν έχετε καταλάβει καλά με ποιους έχετε να κάνετε". Του απαντούμε: Ακριβώς επειδή έχουμε καταλάβει, όλος ο ελληνικός λαός έχει καταλάβει, με ποιους έχουμε να κάνουμε, δεν θα του επιτρέψουμε να καταστρέψει τη χώρα, χρησιμοποιώντας τα μόνα όπλα που διαθέτει: Το ψεύδος, τις ύβρεις και τις ένοπλες συνιστώσες του» κατέληξε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Από τη στήλη  «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» των
«ΝΕΩΝ»  με τίτλο :
««Η Ελλάδα γίνεται ανταγωνιστική», λέει ο Κλάους Ρέγκλινγκ»
Σ

 την επισήμανση ότι η Ελλάδα γίνεται ανταγωνιστική και η πολύ υψηλή ανεργία έχει αρχίσει να μειώνεται προχώρησε ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, μετά τη συνάντηση που είχε στο υπουργείο Οικονομικών με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.
Ο γερμανός επικεφαλής του ESM τόνισε ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός είναι μακροπρόθεσμος εταίρος της Ελλάδας και πως κατέχει το 43% του ελληνικού χρέους έχοντας δανείσει την χώρα με 140 δισ. ευρώ.
Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης ξεκαθάρισε ότι είχε μια πολύ καλή συζήτηση με τον κ. Ρέγκλινγκ και ανέφερε πως ο EFSF/ESM είναι ένας πολύ σημαντικός μηχανισμός για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρώπη. 
Ο ίδιος σημείωσε πως το όφελος της Ελλάδας από τα χαμηλότοκα δάνεια του EFSF μόνον το 2013 ανήλθε σε 3.000 ευρώ ανά νοικοκυριό.
«Το EFSF έχει ενισχύσει πολύ σημαντικά την Ελλάδα. Τα νούμερα είναι χαρακτηριστικά. Πάνω από το 60% της βοήθειας που έχει προσφέρει ο EFSF σε χώρες της Ευρώπης έχει έρθει στην Ελλάδα. Για ένα ελληνικό νοικοκυριό το όφελος, σε ετήσια βάση, είναι περίπου 3.000 ευρώ. Με το να δανείζεται κανείς από το EFSF αντί να δανείζεται στην αγορά γλιτώνει το νοικοκυριό 3.000 ευρώ το χρόνο. Απίστευτο νούμερο.
» Η βοήθεια αυτή του EFSF δείχνει ότι πραγματικά η αλληλεγγύη στην Ευρώπη δουλεύει, ότι όλοι πιστεύουμε στο εγχείρημα της Ενωμένης Ευρώπης. Εμείς ως Έλληνες πρέπει να μεταρρυθμίσουμε την οικονομία μας και πιστεύουμε ότι από την πλευρά τους και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι θα κάνουν το χρέος τους.
»Ελπίζουμε ότι μακροπρόθεσμα θα φτιάξουμε μια ενωμένη Ευρώπη. Δουλεύουμε, όπως ξέρετε, για την τραπεζική ενοποίηση. Στη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας κάναμε γι αυτό πάρα πολλά. Η προσπάθεια συνεχίζεται και τελικά θα φτιάξουμε το «όνειρο» της Ενωμένης Ευρώπης, που θέλουμε να γίνει πραγματικότητα. Εμείς ως Έλληνες που ζήσαμε την κρίση θα έχουμε την ευτυχία στο μέλλον να δούμε αυτό το "όνειρο" να γίνει πραγματικότητα. Ενωμένη Ευρώπη, ενωμένοι λαοί που δείχνουν την αλληλεγγύη τους» κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου